Alles over Vouwgordijnkettingen en rolgordijnkettingen.

Eerst enkele begrippen:

Luslengte: de lengte van de ketting zoals hij hangt ( dus de totale lengte van de losse ketting aan elkaar gezet zoals deze komt te hangen ( zie afbeelding)

 

Doorlopende ketting: de ketting is fabrieksmatig al tot een lus aan elkaar gezet, er is dus geen dikkere kettingverbinder gebruikt. ( zie ook de afbeelding hierboven) Wij kunnen voor u alleen de metalen kettingen met een bolletjesdiameter van 4,5 mm op maat maken, de kunststof kettingen zijn er uitsluitend in standaard maten.

Kettingverbinder: Een dikkere verbinder om 2 stukken ketting ( of een gebroken ketting weer aan elkaar te verbinden. Let op; een kettingverbinder past over het algemeen niet door een kettingmechanisme of een kettingverzwaarder.

                                      

 

Kettinghuis of kettingmechanisme: het deel waar de ketting doorheen loopt en dat zorgt voor de aandrijving van de as en de spoelen. Wij onderscheiden daarin:

  • Zonder vertrager (1:1) voor de lichtere stoffen, deze trekt vlot op ( 50 cm aan de ketting trekken> doek 50 cm omhoog).
  • Met vertrager in verschillende verhoudingen voor de zwaardere stoffen, deze trekt langzamer op.

Kettingverzwaarder of Tassel: Deze hangt u aan de ketting en zorgt ervoor dat de ketting keurig naar beneden hangt.

Kettinggeleider of kettingspanner: Deze monteert u aan het kozijn of de muur, hier gaat de ketting doorheen zodat de ketting keurig naar beneden hangt en niet kan slingeren. Ook te gebruiken als Child Safety onderdeel.

Child Safety ketting:

Wij verkopen Child Safety- kettingen en adapters welke bij een bepaald gewicht los schieten en zelf weer te monteren zijn.

Om ongevallen met kinderen te voorkomen is de Europese wetgeving enkele jaren geleden aangescherpt en zijn er 2 nieuwe normen ingevoerd, EN16433 en EN16434. De belangrijkste punten hierin zijn de nieuwe regelgeving met betrekking tot de kettingen en koorden. Kettingen moeten voldoen aan strikte eisen zoals bepaalde hoogtes, ook moeten kettingen vastgezet worden aan de muur.
Koorden moeten bij een bepaalde trekkracht losspringen zodat ernstige ongevallen uitblijven. Leveranciers zijn verplicht zich aan deze regels te houden. Deze regelgeving is van toepassing op alle binnen zonwering zoals rolgordijnen, jaloezieën en vouwgordijnen.

Deze regel schrijft onder andere voor dat de kettingen minimaal 150 cm van de vloer komen te hangen en dat de ketting minimaal 100 cm lang is.
Dit is de reden dat er aan de door u aangekochte vouwgordijnen soms onmogelijk korte kettingen zitten of kettingen die bij een bepaalde kracht los schieten.

 

Welke ketting heb ik nodig en welke lengte?

Zo’n 15- 20 jaar geleden was de standaard een doorlopende wit kunststof ketting met een bolletjesdiameter van 4,5 mm en een tussenruimte van 7 mm, deze ketting werd later vervangen door de huidige standaard ketting welke iets geruislozer loopt en hieronder beschreven wordt.
Deze ketting leveren wij uitsluitend in doorlopend kunststof uitvoering in vaste maten.

Op de huidige optreksystemen voor vouwgordijnen en rolgordijnen worden over het algemeen kettingen gebruikt met bolletjes van 4,5 mm Ø, 2 mm ruimte tussen de bolletjes en deze zijn meestal doorlopend en van wit kunststof.

Deze kettingen kunt u bij ons bestellen als:

  • Los per meter bestellen in kunststof wit en zwart en diverse kleuren metaal.
  • Doorlopend kunststof in diverse kleuren in vaste lusmaten en diverse kleuren.
  • Metaal in diverse kleuren voor u op maat doorlopend gemaakt.

 

Verschillende fabrikanten ( zoals bijvoorbeeld Decoline met zijn 600/620 series) werken met kettingen met een bolletje van ca.3 mm Ø en een tussenruimte van ca. 1,5 mm. Deze kettingen hebben wij alleen in vaste luslengte maten.
 

Daarnaast verkopen wij nog enkele kleinere kettingen ( Ø 1,5 mm , 2mm, 2,4 mm  en 3,2 mm) per meter met de daarbij behorende kettingverbinders. Deze kettingen worden niet gebruikt voor optrekgordijnen.

Wilt u geen Child Safety ketting aan uw systeem of zoekt u een vervangende ketting voor uw optrekgordijn in de juiste lengte dan is het verstandig om te bedenken welk soort en kleur ketting u wenst en hoe hoog deze moet komen te hangen zodat u er goed bij kunt.

U geeft aan ons altijd de luslengte op, dus de lengte zoals de ketting hangt.
Indien u een ketting van 125 cm besteld dan is de ketting als u deze doorknipt 250 cm lang!

 

© 2011 - 2024 Zelf gordijnen maken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel