Zelf vouwgordijnen maken

Wij laten u hier stap voor stap zien hoe u zelf een vouwgordijn met baleinen van een effen Inn Between stof kunt naaien.

In ons voorbeeld maken wij een blind van 135,5 cm breed x 160 cm hoog met ingestikte tunnels en baleinen van ø 6 mm en gebruiken hiervoor het Systeem Deluxe met metalen ketting en bestellen alle fournituren los.

Bij de aanschaf van de stof neemt u dan in de breedte 20 cm extra en in de hoogte 50 cm. In dit geval gebruiken wij een kamerhoge stof van 280 cm hoog.

Blind naaien1

 

 

 

 

 

Wij beginnen met het op breedte knippen van de stof. Als de stof erg gekreukeld is, is het verstandig om eerst te strijken ivm. eventuele krimp. Als de zelfkant erg strak is, kunt u deze er beter eerst afknippen. 

Wij maken zijkanten van 2,5 om 2,5 cm, dus tellen wij 10 cm bij de breedte op ( 135,5+10=145,5 cm)

De stof is keurig recht van draad, dus wij trekken een draad uit de stof en knippen op deze lijn.De zelfkant wordt de bovenkant, hier meten wij ook de breedte.

blind knippen 2

Afbeelding 2: het op breedte knippen van de blind. Nodig : schaar

Afbeelding 3: het naaien van de zijkanten 2,5 om 2,5 cm. Naai eerst 1 zijkant, daarna een paar centimeter van de 2de zijkant en controleer dan eerst de breedte voordat u verder gaat. Handig: magneetgeleider

Afbeelding 4: de zijkanten zitten erin. de onderkant van de foto is de zelfkant, de toekomstige bovenkant. De zelfkant knippen wij eraf omdat dit een mooier resultaat geeft. De segmenten tussen de tunnels worden ongeveer 30 cm hoog, hoogte 160:30cm= 5,3.Afgerond maken wij dan 5 segmenten = 4 tunnels. 160 :5 segmenten = 32 cm + 2,3 voor de baleinen van 6mm ø= 34,3 cm.

Bij de bovenste tunnel nemen wij nog 2 cm extra voor het klittenband.

Nu knippen wij eerst de zelfkant eraf. Indien u flink wat ervaring en een vaste hand heeft, kunt u met een potlood (hardheid HB) met een scherpe punt een lijn (tussen 2 draden in) zetten om de zelfkant eraf te knippen.Of u knipt aan de zijkant de stof ca. 1 cm in en trekt een draad uit de stof. Vervolgens zet u de lijnen voor de baleinen, de bovenste op 36,3, de 2de, 3de en 4de op 34,3 cm van elkaar.

De lijnen worden op de achterkant van het doek gezet.

Afbeelding 5: U vouwt op de lijnen voor de tunnels en stikt op 1,2 cm vanaf de lijn de tunnel. ( in het begin even proberen of de balein goed past voordat u de hele tunnel gestikt heeft) De tunnels stikt u aan 1 kant dicht.

zelf blinds maken

Afbeelding 6 en 7:  U stikt het klittenband van 2 cm breed bovenaan aan de goede kant van het doek met 1 stiksel vast( het onderste dus niet langs de afgeknipte kant van het doek), daarna vouwt u het naar achter en stikt u de andere kant van het klittenband vast. Nodig: klittenband naaibaar 2cm lus.

Afbeelding 8: Bij de hoogte tellen wij 6 cm op, dus 160 cm +6=166cm. Uitmeten en afknippen. Controleer over de hele breedte op een paar punten nog even de afstand tussen de onderste tunnel en de streep waar u het doek op hoogte gaat knippen overal gelijk is.De onderste tunnel voor de onderlat/verzwaringsprofiel wordt 3 om 3 cm gestikt. Bij afbeelding 8 wordt er 3 om gestikt. Nodig: onderlat. en magneetgeleider.

Afbeelding 9: U maakt een lusje van ca. 5 cm liftband transparant 6 mm breed met daarin het onderste ringetje UV 8/13 of een koordklem. Natuurlijk kunt u ook 1 van onze Child Safe onderdelen gebruiken.

Afbeelding 10: Wij gebruiken 4 koordspoelen/koorden. De eerste en laatste komen op 8 cm van de kant, de andere 2 volgens de berekening: klare breedte 135,5 cm - 16 cm (2 x 8 cm voor de buiteste koorden)=119,5 cm : 3 tussenruimtes= 40cm. De verdeling wordt dus 8 cm - 40cm - 40cm - 40cm - 8cm. Geeft dit met speldjes, krijt of een potloodpuntje aan onderop de stof waar de eindringetjes komen.

Afbeelding 11: naai nu de volgende 3 cm om en plaats op elk aangegeven puntje een lusje met ring of iets dergelijks tussen de omslag. Laat aan de bovenkant de laatste 4 cm  voor de zijzoom open om de onderlat in de tunnel te kunnen leggen en te voorkomen dat deze eruit glijd ( afbeelding 14)

Afbeelding 12: stik de tunnel aan beide kanten dicht.

Nu kunt u het doek op de rail plakken, de baleinen en de onderlat in de tunnels schuiven.

De onderlat zagen wij 2 cm korter dan de breedte van het doek, de baleinen 1 cm korter dan de breedte van het doek.

Om te voorkomen dat de baleinen uit de tunnels schuiven klikken wij baleinklemmen ZONDER de ringetjes (deze klikt u van de klemmen af) op de zijzomen bij de openingen van de tunnels.

Dan monteert u de baleinklemmen op lijn met de onderste ringetjes, u rijgt de koorden door de ringetjes en knipt de koorden allemaal op de juiste lengte af. Het is hierbij belangrijk dat uw doek netjes vlak en strak ligt. Wij knippen de koorden keurig aan de onderkant van de blind af, u heeft dan nog 3 cm over om de koorden vast te knopen. 

Tips:

Bij een overgordijnstof kunt u de lijnen zetten met een lat. Bij patroonstoffen is het mooi als u met de verdeling van de tunnels keurig op patroon uitkomt.

Gebruik nooit balpen!

Natuurlijk kunt u ook baleinenband gebruiken, dit is makkelijker en met 2 stiksels vast te stikken.

U kunt uw vouwgordijn natuurlijk nog uitvoeren met een andere kleur ketting, een kettingverzwaarder, child safety onderdelen, gekleurd koord enz.

Bij kleinere ramen kunnen kleinere segmenten tussen de tunnels mooier uitkomen.

Succes!

 

Zelfgordijnenmaken.nl

 

 

© 2011 - 2024 Zelf gordijnen maken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel