Welk Gordijnband gebruik ik voor gewone plooien?

 

Gordijnband heeft als doel: de bovenkant van uw gordijn overeind houden zodat deze niet gaat hangen en versteviging voor uw plooi en haak.


Wij onderscheiden hier 4 verschillende soorten gordijnband voor het plooien van gordijnen.


Vliesband is een niet doorschijnend soort naaibaar band dat ( daardoor) veelal gebruikt wordt voor overgordijnen en is over het algemeen gemaakt van onder andere Polyester of Viscose en Cellulose.
Over het algemeen is vliesband wit maar bij ons ook verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs.

De meest toegepaste breedte van vliesband is 77 of 98 mm.
In dit band dient u zelf de plooien te naaien.

Als haak gebruikt u de innaaihaak ( tegelijk met de plooi in te naaien met behulp van een ritsenvoetje) of een inschuif-of prikhaak. Dit band is ook zeer geschikt voor het ( achteraf stansen van) zeilringen.
 
Vliesband kunt u bijvoorbeeld aan de bovenkant van uw gordijn vastlocken, vervolgens naar achter omslaan en aan de onderkant vaststikken. Het band zit dan keurig tussen 2 lagen stof. Denk er wel om dat het band bij voorkeur zo vlak mogelijk tussen de stoflagen in komt te zitten zodat er geen ruimte ontstaat.

 

        

Transparant band wordt over het algemeen gebruikt voor transparante stoffen en is vaak 100% Nylon, het band is veerkrachtiger dan Vliesband en wordt ook meestal toegepast in breedtes van 77 of 98 mm.
In dit band dient u ook zelf de plooien te naaien. 
Als haak gebruikt u de innaaihaak ( tegelijk met de plooi in te naaien met behulp van een ritsenvoetje) of een inschuif-of prikhaak. Dit band is eveneens geschikt voor zeilringen

Transparant band  kunt u bijvoorbeeld aan de bovenkant van uw gordijn vastlocken of 1 om stikken.
Vervolgens naar achter omslaan en aan de onderkant vaststikken. Het band zit dan keurig tussen 2 lagen stof. Denk er wel om dat het band bij voorkeur zo vlak mogelijk tussen de stoflagen in komt te zitten zodat er geen ruimte ontstaat.


Plooiband (ook wel Duploband) is circa 25 mm breed, verkrijgbaar in diverse kleuren en wordt meer gebruikt voor kleine boot- en caravangordijnen. 
U kunt plooiband gebruiken voor ongeplooide gordijnen of zelf plooien vormen met behulp van de duplohaken in elke gewenste verhouding.. 
Plooiband stikt u achterop uw gordijn. Denk bij het opstikken om het “hoofdje”, dit is de ruimte tussen de haak en de bovenkant van het gordijn, voor het stikken uitproberen dus!

 


Trekband is een soort band dat voorzien is van 2 of meerdere aantrekkoorden om de plooien te vormen.
Het band is er in veel verschillende breedtes, verschillende plooisoorten en verschillende plooiverhoudingen ( aangegeven in bijvoorbeeld 1:1,5. Dit betekend dat u 1,5 meter stof in trekt naar een gordijn van 1 meter breed).

De tussenstukken tussen de plooien zullen iets minder goed in elkaar schuiven dan bij Vliesband en Transparant band maar vanwege het verwerkings-gemak en de grote variëteit in breedtes, plooisoorten en plooiverhoudingen is dit de ideale oplossing voor een mooi eindresultaat. 

Bij het gebruik van trekband gebruikt u duplohaken of 2- of meerpotige inschuifhaken.  
Trekband stikt u aan de achterkant van uw gordijn. Denk bij het opstikken om het “hoofdje”, dit is de ruimte tussen de haak en de bovenkant van het gordijn, voor het stikken uitproberen dus!
Het meest eenvoudige trekband is Rimpelband dat meestal een variabele intrekverhouding heeft.

Bekende fabrikanten van trekband zijn onze Duitse leverancier Gerster en onze Oostenrijkse leverancier Bandex


            

 

Naast de hier genoemde soorten gordijnband zullen wij in de volgende blog nog enkele soorten gordijnband behandelen waaronder waveband en zeilringenband.

© 2011 - 2024 Zelf gordijnen maken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel