Repareren vouwgordijnen

Artikel 1 van 1

Repareren van vouwgordijnen

Het repareren van vouwgordijnen / blinds.

 

Vouwgordijnen blijven over het algemeen langer dan 10 jaar in een woning hangen, in deze jaren kunnen er natuurlijk zaken kapot gaan. Hoe u deze eenvoudig kunt repareren beschrijven wij hieronder.

 

Reparatie aan het doek.
De meest voorkomende mankementen aan een vouwgordijnendoek zijn:
Vergeelde transparante (ovale)baleinen., deze kunt u eenvoudig uit de tunnels schuiven en vervangen.


Ook komt het voor dat de aangenaaide ringetjes vergelen en/of breken. Meestal zijn dit transparante ringetjes van 8 x 13 mm, hier kunt u nieuwe (UV bestendige ringetjes) aannaaien maar nog makkelijker is om het garen te laten zitten en hier een Bandex Ringclip doorheen te steken. Dit is een soort veiligheidsspeld die u kunt sluiten en waar u uw koord doorheen kunt rijgen.
Of u maakt gebruik van Baleinclips voor 4 of 6 mm baleinen ( even opmeten dus) welke u over de tunnel op de balein klikt.

Los geraakte tunnels of stiksels stikt u gewoon weer even vast met de juiste kleur garen of een transparant garen.

Als het onderste koordklemmetje ( waaraan het koord vast zit) vergaan of stuk is dan dient u hier een nieuw exemplaar aan te naaien of gebruik te maken van de hierboven genoemde Bandex Ringclip.

 

Reparatie van het systeem.

Voor wat betreft de systemen is het even opletten, door de jaren heen ( en zeker 20 á 25 jaar geleden) waren er veel verschillende systemen in omloop. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar systemen die veel verkocht worden.

De oudste kettingsystemen hadden een 6-kantige aandrijf-as ( de as die de spoelen aandrijft), tegenwoordig zijn deze assen 4-kant.
Helaas zijn er voor de 6-kantige-as-systemen vrijwel geen spoelhuizen en kettinghuizen meer verkrijgbaar, als u nog nieuwe, ongebruikte exemplaren heeft dan horen wij dat graag.


Wel hebben wij nog het 6 mm brede optreklint voor de Acrimo bandhuizen, deze kunt u vervangen door de as te verwijderen en de bandhuizen voorzichtig open te klikken.


Indien uw kettingsysteem blokkeert dan wordt dit meestal veroorzaakt door een koord dat losgeschoten is en in de koordspoel vast zit. Deze zijn allemaal te repareren, voorzichtig uit elkaar halen en in de omgekeerde volgorde weer in elkaar zetten waarbij de koorden allemaal precies even dik moeten zijn en de koorden allemaal op dezelfde positie moeten starten.
Wilt u koordspoelen of koorden vervangen, vervang ze dan allemaal, een klein verschil in spoeldikte of koorddikte geeft problemen.

Als het klittenband ( de “haak”kant ofwel de “harde kant”) dat op uw rail geplakt zat los komt dan kunt u dit proberen op te lossen door de rail goed schoon te maken en te voorzien van nieuw zelfklevend klittenband. Onze ervaring is dat dit na verloop van tijd ook weer los zal laten omdat het klittenband niet alleen geplakt hoort te zitten maar ook nog geklemd hoort te zijn tussen 2 fels-randen van de rail. Een nieuw stukje rail zal meer voldoening geven.

Een gebroken ketting is eenvoudig te vervangen, belangrijk is de doorsnede van het bolletje ( meestal 4,5mm) en de afstand tussen de bolletjes. Alle onderdelen voor reparatie aan het kettingsysteem vindt u hier.
Een gebroken ketting kunt u repareren met een kettingverbinder maar deze past nooit door uw kettingbediening. U kunt beter een ketting bestellen in een standaardlengte of een metalen ketting door ons op maat laten maken, deze worden dan zonder dikke kettingverbinder als lus door ons gemaakt.

Een stap-voor-stap handleiding voor het assembleren van een modern kettingbediend vouwgordijnsysteem vind u hier.


Is uw systeem niet meer te redden? Dan kunt u bij ons ook een kant en klaar kettingsysteem bestellen welke door ons voor u op de juiste maat gemaakt is. U heeft keuze uit een systeem met alle fournituren om ook uw doek te confectioneren, of uitsluitend het systeem volgens uw specificaties of een systeem dat u zelf in elkaar dient te zetten.

Onderdelen voor een koordsysteem vindt u hier.

Succes met uw reparatie, heeft u nog vragen? Mail, whatsapp of bel ons, wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8:00-12:00

© 2011 - 2024 Zelf gordijnen maken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel